sobota, 29 grudnia 2012

Ciasteczka wątróbkowe.

Składniki:
◦ 3 jaja
◦ 1/3 szklanki oleju
◦ 0,5kg wątroby (surowej)
◦ 1 ząbek czosnku (nie koniecznie)
◦ 2 szklanki mąki
Przygotowanie:
▫ Ubić lekko jajka.
▫ Dolać do jajek olej, dodać czosnek i wymieszać.
▫ Wątróbkę przekręcić przez maszynkę do mięsa.
▫ Przekręconą wątróbkę dodać do jajek.
▫ Dodać tyle mąki, żeby mieć gęstość przeciętnego ciasta(niezbyt płynne).
▫ Wyłożyć na blachę pomagając sobie łopatką.
▫ Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 minut w temp. 220*.
▫ Kiedy powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy patyczkiem, czy jest przepieczone.
▫ Kroić na kawałki i wyłożyć dla wystygnięcia.
▫ Jeżeli chcemy,żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, wykładamy kawałki na blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku przez 30 minut.
Ciasteczka wątróbkowe.
                                                                                                                           Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mniaam... haha :)
    Robiłam bardzo podobne ciasteczka w zeszłym roku na urodziny mojego psa ;** Zgubiłam przepis, ale teraz będę go miała w razie potrzeby ;dd

    P.S - Tu ♥Doggie♥ ;))

    OdpowiedzUsuń